Sprzedam
Paweł
Pro Siarka S 800 SC
Właściwości
Wprowadzenie nawozu PRO-SIARKA S 800 SC do gleby (siarka pobierana jest przede wszystkim z roztworu glebowego) zapewnia odpowiednie zaopatrzenie rośliny w ten pierwiastek we wszystkich fazach rozwoju - rośliny pobierają siarkę sukcesywnie do końca wegetacji, również w fazie realizacji plonu - dojrzewania (rzepak).
Nawóz stosuje się w formie średnio- lub drobnokroplistych oprysków z pomocą opryskiwaczy używanych w ochronie rośli.
Nawóz może być stosowany w mieszaninach fizycznych z innymi nawozami płynnymi w tym z nawozem RSM.
Dodatnie, plonotwórcze skutki działania siarki nawozowej ujawniają się poprzez:
1. Bezpośredni wzrost plonów – wynik zwiększonej efektywności nawozowego i glebowego azotu.
2. Poprawę jakości plonów:
o wzrost zawartości białka w roślinach; do syntezy białek niezbędne są aminokwasy siarkowe: cysteina i metionina,
o wzrost zawartości tłuszczu w nasionach roślin oleistych - które wykazują kilkukrotnie większe zapotrzebowanie na siarkę niż zboża,
o wzrost zawartości glutenu – poprawa jakości wypiekowej mąki,
3.
o wzrost zawartości skrobi w ziarniakach – siarka przedłuża fazę nalewania ziarna,
o zmniejszenie zawartości azotu ogólnego w ziarnie jęczmienia browarnego,
o wzrost zawartości skrobi w bulwach ziemniaka i sacharozy w korzeniach buraka cukrowego,
o zmniejszenie zawartości azotanów w roślinach warzywnych.
4. Poprawę gospodarki węglowodanami w okresie późnej jesieni i wczesnej wiosny, co pośrednio wywołuje wzrost tolerancji roślin na stresy abiotyczne (niskie i wysokie temperatury, suszę).
5. Wzrost syntezy tkanek mechanicznych, siarka stymuluje syntezę lignin (metionina) i w konsekwencji wzrost odporności na stresy abiotyczne – wyleganie i biotyczne – porażenie przez choroby i szkodniki.
6. Ograniczenie chorób kontrolowanych przynajmniej częściowo przez siarkę:
o Ziemniaki – parch ziemniaczany i ospowatość bulw (ryzoktonioza),
o Rzepak – cylyndrosporioza liści rzepaku,
o Zboża – mączniak prawdziwy.
Poprawę walorów smakowych i aromatycznych warzyw cebulowych:
cebuli, czosnku; siarka zwiększa zawartość olejków eterycznych (cykloalliina - cebula i chrzan, allicyna – czosnek).