Platforma Żywnościowa startuje od marca z pszenicą
Polskie rolnictwo jest rozdrobnione, wielu producentów oferuje małe partie produktów. Przez to nie może dostarczyć jednolitych jakościowo, dużych partii towarów. Oferowanie małych ilości przekłada się zaś na niższe ceny. Powstaje duża niepewność zbytu i ceny, a co za tym idzie zwiększa się ryzyko produkcji.Odpowiedzią na te problemy ma być stworzenie „Platformy Żywnościowej SELLFOOD”.
Od marca do sierpnia 2020 roku handel na Platformie będzie miał charakter pilotażowy. W pierwszej kolejności transakcje będą dotyczyły rynku pszenicy i będą zawierane kontrakty typu spot, czyli rozliczane po aktualnych cenach z natychmiastową dostawą. Okres ten będzie poświęcony: testowaniu rynku, propozycjom nowych i innowacyjnych rozwiązań oraz promocji Giełdy w branży rolniczej. Giełda nie będzie pobierać żadnych opłat od uczestników transakcji. Opłaty natomiast będą pobierane przez magazyny za przyjęcie, przechowywanie i wydanie towaru oraz przez biura maklerskie.
W kolejnych miesiącach będą uruchamiane transakcje na inne gatunki zbóż oraz kukurydzę, a także rzepak. Zdaniem ministra rolnictwa te transakcje dadzą nowe możliwości dużym producentom, ale także i małym, którzy będą dobrze zorganizowani w ramach grup producenckich czy spółdzielni.
- Platforma to możliwość uzyskania odpowiedniej, takiej jaka jest na rynku ceny i jednocześnie gwarancja pewności transakcji – mówi Jan Krzysztof Ardanowski.
Według ministra zapobiegnie to sytuacjom, w których producenci tracili towar i należną za niego zapłatę i kolejny krok do eliminacji okradania rolników. - Jednocześnie jest to pokazywanie poziomu cen jakie kształtują się realnie na rynku, a to ważna dla rolników informacja, zwłaszcza na rynkach lokalnych - dodaje minister.
- Polskie rolnictwo jest rozdrobnione, wielu producentów oferuje małe partie produktów. Przez to nie może dostarczyć jednolitych jakościowo, dużych partii towarów - czytamy na uruchomionej stronie internetowej Platfirmy Żywnościowej. - Oferowanie małych ilości przekłada się zaś na niższe ceny, które jeszcze bardzo często się zmieniają. Powstaje duża niepewność zbytu i ceny, a co za tym idzie zwiększa się ryzyko produkcji. Odpowiedzią na te problemy jest stworzenie „Platformy Żywnościowej SELLFOOD”.
Sprzedawać za pośrednictwem Platformy będą mogli producenci oferujący jednorodne partie pszenicy, o określonych przez Giełdę parametrach jakościowych. Platforma Żywnościowa ułatwi też dostęp do surowca o ustalonej, najwyższej jakości wszystkim potencjalnie kupującym, zarówno małym przetwórcom jak i potentatom czy eksporterom.
Projekt realizuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w konsorcjum z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego i Instytutem Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB. Partnerem, głównym wykonawcą i operatorem Platformy Żywnościowej jest konsorcjum Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. z Izbą Rozliczeniową Giełd Towarowych S.A. i Towarową Giełdą Energii S.A.
Foto: Platforma Żywnościowa
2 komentarze
testrrrr
komentarz próbny wersja 1.0